Generál kivitelezés

Az építőipar bármely területén egyre inkább igény van a generál kivitelezés intézményére. Ez abból adódik, hogy a generál kivitelezés egyszerűsíti és felgyorsítja, a megrendelő számára a kivitelezést, így a beruházó – megrendelő rövidebb idő alatt tudja birtokba, használatba venni ingatlanát, amit elképzelhető hogy nem is saját célra, hanem értékesítésre építtet, alakíttat át, vagy újíttat fel.  És az idő mint tudjuk pénz!  Ezen kívül, nem elhanyagolható előnyt jelent, hogy a kivitelezés 1 kézben fut össze, és a megrendelőnek nem kell több vállalkozóval egyeztetnie  kapcsolatot tartania. A  generál kivitelező a munkálatok elvégzéséért egy személyben felelőséget vállal.

A generál kivitelező technológia folyamatok sorrendjét koordinálja  ügyel az előírások pontos betartására, egyszóval leveszi a gondokat, a megrendelő válláról. Képzeljük csak el mennyi energiát, és időt emészt fel, az anyagok helyszínre szállíttatása, a különböző szakmák egymás utáni helyes sorrendben a munkaterületre rendelése, nem is szólva arról, hogy bizonyos szakmák, egy építkezés során többször is felvonulnak, nem csak egy alkalommal. Ha már csak 1-1 nap csúszás keletkezik ilyenkor, már azi akár hetes csúszásokat eredményezhet ami természetesen a megrendelőnek nem érdeke. De természetesen ez a generál kivitelezőnek sem érdeke, hisz a kivitelezés csúszása súlyos összegekbe kerülhet neki.

Megállapíthatjuk, hogy a jó  munkaszervezés, és kivitelezési minőség  biztosítása  mindkét fél közös érdeke. Ezért ha a megrendelő átfogó jellegű kivitelezési munkára szánja el magát, mindenképpen kívánatos forma a generál kivitelezés.