Házfelújítás

Családi házak építése, felújítása

Az utóbbi évek slágere. Sok fajta megoldás létezik. A teljesen új építéstől, a bővítésen át, a tetőtér beépítésig. Mindegyik igen szép feladat. Jelentős különbség a lakásfelújításoktól, hogy építési engedély köteles munkálatokról van szó, ami fel vet többlet feladatot a lakásfelújításokhoz képest, amit majd későbbi alpontban külön boncolgatni fogok.
Új építésnél jó esetben, a vállalkozó már a tervezés során bekapcsolódik a munkálatokba, vagy a tervezést segítve, vagy magát a tervezést is felvállalva.

lakásfelújítás
Meglévő épület átépítésénél is hasznos, ha a leendő kivitelező már a tervezés időszakában jelen van, és az építés során esetlegesen felmerülő problémákra fel tudja hívni a figyelmet, segítve ezzel a tervező munkáját, illetve a megrendelő elképzeléseinek megvalósítását. Adott esetben rengeteg  költségtől szabadíthatjuk meg a  megrendelőt.
Családi ház építésnél, átalakításnál mindenképpen kívánatos, hogy üres , nem lakott területen tudjunk dolgozni, bár, bővítéseknél, ez nem mindig valósítható meg. De ebben az esetben is törekedni kell a megrendelő zavartalan életének biztosítására.

Bővítésnél és átalakításnál nagy figyelemmel kell lenni a helyi adottságokra, és fontos hogy szakmai tudásunkkal segítséget tudjunk nyújtani már az előkészítés során a megrendelőnknek, hiszen a megrendelőnk legtöbb esetben nem szakmabeli, nincs tisztában az előírásokkal szabályokkal, ezáltal a kivitelezés lehetséges bonyodalmaival.
Új építésű épületeknél, a megrendelő legtöbbször a kulcsra kész állapotot igényli, a ház építés során felmerülő összes lehetséges szakma felvonultatását, jártasságot az elvégzendő különböző szakmák feladataiban. Ebben atz esetben, mindenképpen be kell vonni  a megrendelőt a különböző munkaszakaszok ellenőrzésébe, természetesen csak a lényegbe vágó  dolgokba. Nem célszerű a napi csip-csup ügyekkel terhelni,  ennek megoldása a kivitelező feladata, ezért van megbízva.

Persze egészen más a helyzet, ha megrendelőnk ezt igényli, ebben az esetben mindenben rendelkezésére kell állnunk.
Általában a megrendelő tevékenyebben, a befejező munkálatoknál kapcsolódik be jobban az építkezésbe. Itt elsősorban a felhasználásra kerülő anyagok kiválasztására, gondolhatunk.

Napra kész információink rendelkezésre bocsátásával, – akciók, anyagtípusok ismerete, beszerzési források, – szintén sok segítséget adhatunk a megrendelőnknek.