Műszaki vezetés

Műszaki vezető alkalmazása

A törvények, 1997 óta írják elő, az engedély köteles munkálatoknál felelős műszaki vezető alkalmazását, aminek biztosítása a kivitelező feladata.
Azt gondolhatnánk, hogy itt a téma le is van zárva, jön a kivitelező, hozza a felelős műszaki vezetőt és minden megy a maga útján. Az élet azonban nem ilyen egyszerű.
Az építőipari munkálatok elnyerése, főleg a magánszférában bizalmi alapon dől el. Sok esetben  a megrendelő ismerősei által ajánlott , esetleg régről ismert jól bevált mestert akar foglalkoztatni, ám  hiába a legkiválóbb mester akit alkalmaznánk, nincs meg a jogosultsága a felelős műszaki vezetői feladat ellátására. Itt lép be  külső személyként, a Felelős műszaki vezető, akit ugyan a kivitelezőnek kellene biztosítania, de általában mégis a megrendelő  aki alkalmazza.

A felelős műszaki vezetőnek az építkezés során rendkívül fontos szerepe van. Ő felel. A tervek betartásáért, az alkalmazott technológiák előírásainak betartásáért, az eltakarásra kerülő munkarészek munkaközi átvételéért. A felelős műszaki vezető nevéből adódóan ezért felelőséget vállal. Azonban – és itt szokott némi félreértés lenni -  nem felel, a munkálatok pénzügyi dolgaiért, és nem felel. Nem dolga, a z elvégzett munka mennyiségi ellenőrzése. Az egy másik munka, a műszaki ellenőri feladat.

A felelős műszaki vezető szerepe nem merül ki, a korábban felsoroltakban, hiszen, azt a felelőséget, amit a törvény rá ruház, valamilyen formában meg is kell jeleníteni.

Az építési engedély köteles munkálatoknál, a törvény előírja, hogy az építési beruházás lezárásaként, az építtető kérje meg a használatbavételi engedélyt. A használatbavételi engedélynek elengedhetetlen feltétele a felelős műszaki vezető nyilatkozata, és szakértelme, az építkezés során mindenképpen a megrendelő előnyére válik. Amellett, hogy kötelező, biztonságot nyújt a megrendelő számára.